Fricamping - reglerna du behöver ha koll på!

fricampingvanlifesverige.jpg

Det är lite av en snårskog att reda ut vilka regler som gäller kring fricamping. Dels eftersom det finns både nationella och lokala bestämmelser kring detta och dels för att fricamping är ett relativt nytt begrepp. Många av de kommuner som vi har varit i kontakt med vet inte ens själva vad det är som gäller. Vissa kommuner har inga specifika regler kring att sova i sin bil eller att fricampa, medan andra har det. För att det ska vara så lätt som möjligt att göra rätt har vi samlat den info och de regler som är viktigast att hålla koll på, när du ger dig ut och fricampar i Sommarsverige.

Terrängkörningslagen

...Innebär för oss vanlifers kort och gott att vi alltid måste hålla oss till vägarna. Mer specifikt säger den att det är förbjuder att köra med motordrivna fordon på barmark i terräng. Och med terräng menas i stort sett all naturmark utanför vägarna, till exempel stränder, traktorstigar och ängar. Syftet med lagen är helt enkelt att skydda natur, växtlighet och djurliv från skador och störningar. Terrängkörningslagen gäller i hela Sverige, det kan finnas lokala undantag som gäller till exempel en specifik strand, men om du är osäker ska du aldrig chansa. Det kan dock vara tillåtet att parkera precis bredvid vägen, förutsatt att du kan göra det på ett sådant vis att det inte skadar naturen.

Mer info hos Naturvårdsverket .

Parkeringsreglerna

En förutsättning för att vi ska kunna fricampa är att vi följer de parkeringsregler som finns. Vi har hört av oss till alla 290 kommuner och 30 län, av dem har ungefär hälften svarat. Det vanligaste svaret är att kommunerna inte har några specifika regler mot att sova i sin bil eller fricampa, förutsatt att du parkerat enligt konstens alla regler. En sak som kan vara lätt att missa är att en parkeringsplats eller rastplats som enbart är märkt med en P-skylt, har en begränsning på 24 timmar på vardagar (på helger får du stå till nästkommande vardag).

Mer info om parkeringsregler och skyltar hos Transportstyrelsen.

Parkering, fricamping eller uppställning?

Att parkera är kort och gott att du stannar din van på en lämplig plats enligt konstens alla regler, de flesta kommuner som vi har fått svar av bryr sig då inte om du sover i bilen eller inte. Men så snart du börjar ta fram nivåklossar, fälla ut markis eller plocka fram utemöbler övergår detta istället till camping eller som det heter på byråkratspråk: “uppställning” och detta är däremot oftare reglerat eller helt förbjudet. När vi pratar om fricamping här eller i podden så menar vi det förstnämnda, att du parkerar din van och sover i den.

106243551_347683759549318_6930438702542833900_n.jpg

Camping förbjuden

När förbud mot övernattning eller camping finns, gäller det oftast i och i närheten av tätorter. Av de kommuner som svarade att de hade regler kring fricamping var det vanligaste någon variant av denna formulering: “Camping får inte äga rum på offentlig plats“. Några av dessa hade även ett tillägg i stil med “Camping eller övernattning”, vilket ju på så vis även innefattar fricamping. Och med offentlig plats menas en plats som ligger inom detaljplanerat område, alltså i eller i närheten av en tätort.

Allemansrätten

…Innebär att vi får röra oss fritt i Sverige natur, men det innebär också att vi måste ta ansvar för vad vi gör när vi är där. När det gäller övernattning så nämner allemansrätten endast tältning och att det är tillåtet att stå “ett par, tre tält under något dygn”, så länge du inte står på någons tomt, eller inom synhåll från någons hus. Vad Allemansrätten däremot inte nämner är vad som gäller för oss vanlifers. Vi har fått olika svar från olika kommuner och län, vissa anser att allemansrätten även gäller för vans - förutsatt att du inte bryter mot terrängkörningslagen och andra anser att den inte gäller för vans. Krångligt, vi vet! Men det vi kan ta med oss är att

Läs mer om allemansrätten hos Naturvårdsverket.

Nationalparker och Naturreservat

…Har nästan alla olika regler kring övernattning och parkering. Men informationen brukar vara lättillgänglig på nätet så sök på det naturreservat eller den nationalpark du vill besöka och se vad som gäller för just den.

Mer info hittar du på Sveriges Nationalparker.


Flytta på dig om någon ber dig

Om det ska fortsätta vara möjligt för oss att fricampa här i Sverige gäller det verkligen att vi visar oss från vår bästa sida. Att vi alltid städar upp efter oss själva och gärna dem före oss. Att vi inte spelar hög musik och stör omgivningarna. Och att vi flyttar på oss om någon ber oss. Vi har märkt att det bästa sättet att hantera någon som kommer och är sur över att vi står där vi gör, är att vara supertrevlig, berätta vilka vi är och vad vi gör där och be om ursäkt om vi stört. I bästa fall leder det till att personen ångrar sig och kanske inte alls tycker att vi måste flytta på oss. Om inte så har vi i alla fall varit trevliga och visat att vi vanlifers är snälla och visar hänsyn om någon upplever att vi stör.

Text: Isabel Waite Foto: Carl Waite

Vi har kontaktat alla Sveriges 290 kommuner och 30 Länsstyrelser och fått svar från cirka hälften. Vi har baserat denna artikel på de svar vi fått samt information som går att tillgå på nätet, källhänvisningar och “läs mer”-länkar finns vid varje punkt. Om du vill komma i kontakt med oss med anledning av artikeln går det bra att maila info@vanlifesverige.se.


Avsnitt82vanlifesverige

Föredrar du att höra din info eller är du sugen på mer kuriosa kring vad de olika kommunerna svarade? Lyssna på avsnitt 82 av Vanlife Sverige-podden här:


Föregående
Föregående

9 tips till dig som ska köpa van

Nästa
Nästa

Näräventyra i sommar!