5 tips inför Europaresan

Vi är nog många som drömmer om att vakna upp med en kopp kaffe och öppna upp bakdörrarna och blicka ut mot franska rivieran. Eller kanske sova siesta innan en liten tur på vågorna vid Biscayabukten. Jag är ingen veteran när det gäller att bila ner till Europa, tvärtom – det är första gången för mig. Men eftersom jag precis har gjort det tänkte jag dela med mig av mina viktigaste tips.


Vi kan kalla listan för:

Mayos “glöm för fan inte inför Europaresan”-lista

1. Glöm inte PASSET!

Beroende på hur du tar dig ner med din van så är det vanligast att ta färjan. Jag åkte med Stena line från Trelleborg till Rostock. Resan tog ca 6 timmar och vi bokade endast sittplats. De största rederier som finns är Stena line, TT line och Finnlines. De åker till Tyskland, Polen, Lettland och Litauen från olika ställen i Sverige. Vår färd startades i Stockholm och vi hann som tur var inte åka så långt tills jag kom på att jag har glömt passet. Ett vanligt körkort gäller inte som id-handling. Så ska du åka färjan så gör inte som jag. Glöm inte passet!

2. Beställ miljödekal i tid!

Miljödekal är en stickers som placeras på bilens framruta och låter föraren köra i storstäder i Europa. Miljözoner finns på flera ställen i Europa. Saknar man dekal riskerar man att få böta allt från 60-2180 euro för såväl lastbil som personbil, men beloppet varierar mellan olika länder. Du kan beställa från Dekra alternativt beställa direkt från respektive land. Se bara till att beställa i god tid då det kan ta några veckor för dekalen att komma fram.

3. Ta reda på vilket betalvägssystem som gäller i de länder du ska besöka!

Det finns avgiftsbelagda vägar i de flesta länder i Europa. Vissa länder har bemannade betalstationer medan andra har ett system med vinjetter. En vinjett är precis som miljödekalen. En stickers som du sätter på bilens framruta. Ett antal länder har istället för en fysisk vinjett bytt till en digital vinjett. Då registreras istället bilens registreringsnummer. Mer om hur du kan göra det finner du här. Kom ihåg att kontrollera vad som gäller för just de länder du kommer att passera. Gå gärna in här för mer information.

4. Off-grid, ställ- eller campingplatser. Hitta ditt nya “hem”.

Det kan vara en utmaning att hitta en bra plats att sova på, särskilt när man kommer till ett ställe sent på kvällen och är trött efter en lång bilkörning. Det finns flera appar som kan vara bra att ladda ner inför resan. Vi har använt lite olika appar för att hitta bra ställen att stå på. I dessa appar så kan man hitta campingplatser, gratis- och betalparkeringar och även ställen för service om man behöver fylla på vatten, tömma gråvatten och andra bekvämligheter. Några tips på appar som vi använder är: Ställplatser, campercontact och campio. Tyvärr har vissa appar lett till en hel del problem med trängsel och skador i naturen, eftersom många tipsar om platser som inte alltid är avsedda för camping och övernattning. Om du använder dig av någon app så se till att inte lita blint på dem, ta reda på lokala föreskrifter, stanna inte mer än en natt och se till att lämna platsen i gott skick.

5. Våga testa den lokala maten och drycken!

Sista tipset. Ta seden dit du kommer. Du behöver inte storhandla på Ica Maxi innan avfärd. Våga testa den lokala drycken eller maten. Tyvärr är jag ingen grisätande person och de länder vi besöker har en annan matkultur än vad jag är van vid. Veganska och vegetariska alternativ är lätt att hitta i matvarubutiker men de traditionella restaurangerna serverar sällan veganskt.


Om praktik på Vanlife Sverige, anhöriga med demens och att plugga till Virtuell assistent





Nästa
Nästa

6 miljövänliga presenttips -