7 tips till dig som vill testa knallelivet!

Har du lockats av tanken på att åka runt och sälja grejer på marknader? Då har du hittat rätt! För här bjuder nämligen erfarna Johanna Davidsson från avsnitt #171 av podden, på sina viktigaste “do’s and don’ts” när det kommer till livet som knalle!

Johanna står tillsammans med sina batikfärgade tröjor på en av marknaderna i Skåne, bakom marknadstältet kikar hennes van fram.

Johannas 3 viktigaste do’s:

1. Hitta din nisch

Fundera över om du har något intresse eller en hobby som du kan omvandla till en produkt, som går att sälja. Det kan vara allt från konst och smycken, till ätbara grejer eller varför inte återvunna grejer? Johanna hittade sin nisch tack vare att hon tyckte det saknades snygga svenskproducerade surfkläder för tjejer. Varför inte skapa dem själv? Idag säljer hon batikfärgade, räddade kläder på marknader runtom i södra Sverige. Fördelen med att hitta sin egen nisch är också att du slipper konkurrera med massor av andra knallar.

Bonustips från Johanna:Starta en matvagn! Det är alltid kö till dem!”

2. Gör din research - besök marknader

Om du aldrig tidigare varit på en marknad. Eller aldrig haft “knalleglasögonen” på dig när du varit där, kan det vara en bra idé att åka till några olika marknader och göra lite research. Verkar din nisch vara en bra idé, eller är det redan fullt av knallar som säljer samma sak? Hur har folk valt att presentera sina grejer? Ta inspiration av det du gillar och passa på att även lägga märke till hur du inte vill göra.

3. Starta eget företag

Få inte panik nu, det är inte så svårt som det kan verka! För att kunna sälja på en marknad måste du skaffa F-, eller FA-skatt och som Johanna säger i podden: “Det var bara att skicka in några papper”. Ta en titt på verksamt.se så hittar du enkel och pedagogisk information.


3 saker som INTE behövs

1. Godis

I alla fall inte klassiska godisremmar, nougat eller karameller, som du redan hittar på alla marknader. Ska du sälja godis så gäller det verkligen att hitta en ny nisch inom nischen, så att säga.

2. “Importerade prylar från Kina”

Vi förstod precis vad Johanna menade när hon sa så och jag tror att ni också gör det med. Även om de kanske inte alltid kommer från just Kina. Det handlar om prylar med låg kvalitét som produceras på andra sidan jorden, innan de skeppas eller flygs hit. Ofta av människor som inte ens kan leva på sina löner, som inte sällan arbetar under slavliknande förhållanden. Ni förstår själva varför det är en dålig idé.

3. Samma sak som alla andra säljer

Det här kommer tillbaka till Johannas första tips om att hitta sin nisch. Det går inte nog att understryka hur värdefullt det är att vara lite unik. Både för att du då slipper konkurrera med andra knallar, men också för att du sticker ut i mängden och får folk att bli nyfikna.


Knallelivets 3 viktigaste uspar

(Ser du ut som ett frågetecken nu? “Usp” = unique selling poing och betyder ungefär unika fördelar.)

1. Du får se Sverige

Vart du än vill åka i Sverige så kan du ge dig sjutton på att det nog finns en marknad där. Varför inte planera din rutt så att du kan kombinera nytta med nöje? Jobba på en marknad i Skåne ena helgen, ta några dagar ledigt och passa på att njuta mitt i veckan. För att sedan boka in en marknad i Bohuslän helgen efter.

2. Du behöver inte oroa dig för fricamping

När du står och säljer på en marknad så kan du även bo på området. Perfekt när du har en van med allt du behöver inom räckhåll.

3. Det finnns el, vatten och toa där

Dessutom finns där både el, vatten och toa, så det gör ingenting om din van inte är kittad till tänderna.


7 sätt att finansiera ditt vanlife

Om inte knalle känns klockrent så kan du läsa den här listan med tips på andra sätt att försörja dig längst vägarna!


#171 -Vanlife i Australien, surf och att jobba som Knalle - Vet du vad en Knalle gör? ✨Veckans gäst Johanna har lyckats kombinera sin stora passion surf, med livet i van och att arbeta som just knalle.


Föregående
Föregående

6 miljövänliga presenttips -

Nästa
Nästa

Därför ska du stötta oss på Patreon