Näräventyra i sommar!

Vem har sagt att du måste resa långt bort för att få en rolig och spännande sommar? Här har vi samlat 13 tips på hur du kan göra sommaren till ett äventyr, utan att ens lämna din hemkommun - om du inte vill. Här hittar du någonting som passar alla åldrar, intressen, plånböcker och personligheter.


Temaäventyr

vanlifesverigebadar

Äventyraren Emma Svensson som vi intervjuade i avsnitt 63 slog världsrekord med sitt projekt “49 peaks” när hon besteg den högsta toppen i alla länder i Europa under ett år. Det är ingenting vi uppmanar dig att göra, men däremot kan du också bestämma ett tema för ditt äventyr. Kanske vill du besöka de 10 högsta punkterna i din kommun, bada varje dag - yes detta är jag taggad på! Spana in alla fornlämningar eller äta glass på alla uteserveringar i din stad - bara fantasin sätter gränser!


Nationalparker

För några år sedan skrev vi upp “Besöka alla Sveriges Nationalparker” på vår mentala Bucketlist och i somras besökte vi bland annat Kosterhavets nationalpark på västkusten.

För några år sedan skrev vi upp “Besöka alla Sveriges Nationalparker” på vår mentala Bucketlist och i somras besökte vi bland annat Kosterhavets nationalpark på västkusten.

I Sverige finns 30 nationalparker från norr till söder, vart och ett med majestätisk natur och ett fantastiskt djurliv. Här kan du vandra, bada, övernatta, lära dig mer om natur och djurliv i parkernas respektive Naturum, gå på ormsafari, grilla. Ja du fattar, det finns sjukt mycket roligt att göra i våra nationalparker! Var du än bor i vårt avlånga land är sannolikheten ganska stor att en av dessa nationalparker finns i närheten av dig, kolla själv och läs mer om dem på sverigesnationalparker.se.


Naturreservat

Ett av de naturreservat som vi återkommer ofta till är Florarna i norra Uppland, sagolik skog och härlig vandring!

Ett av de naturreservat som vi återkommer ofta till är Florarna i norra Uppland, sagolik skog och härlig vandring!

Ingen nationalpark i närheten? Ingen fara för i Sverige finns det också över 5000 naturreservat. Sannolikheten att du har ett sådant i närheten är med andra ord väldigt stor och de kan också vara mer spännande än vad en kanske först tror. Uppenbarligen finns det någonting där som är så pass värdefullt att det är värt att skydda - men vad? Mer info om naturreservat, varför de finns och vilka som finns i närheten av dig hittar du på Naturvårdsverkets hemsida.


Skattjakt med Geocaching eller Turf

processed_2020-05-01 03.43.39 1.jpg

Vem tycker inte om att leka och gå på skattjakt? Om du är trött på att anordna dina egna skattjakten så kan du testa på två varianter som är helt gratis och finns i hela Sverige - Geocaching eller Turf. Om du vill veta mer om hur det senare fungerar så kan du lyssna på avsnitt 31 där Lasse berättar om hur han har besökt alla Sveriges kommuner tack vare sitt Turfande.


Passa på att lära dig någonting nytt

2020-05-01 03.17.55 1.jpg

Jag har alltid tjatat om att jag vill lära mig att orientera så till sist anmälde vi oss till en orienteringskurs i Hellas, i närheten av där vi bor. Superkul och väldigt lärorikt! Finns det någonting som du skulle vilja lära dig, som kan bli till ett äventyr i ditt närområde? Fågelskådning, djurliv, den lokala historian, mountainbike, även här kan listan göras oändlig med lite fantasi!


Samla på roliga ortnamn

Vanlifesverigemensträsk

För några år sedan åkte vi förbi den här skylten och kunde bara inte låta bli att stanna och fota. Varför inte göra det till en sport att fota roliga ortsnamn, eller kanske generellt roliga skyltar i sommar!? (Skicka dem gärna till oss, vi vill också se!)


Unescos världsarv

En taggad Calle som precis nått till Slåtterdalsskrevan i Skuleskogens Nationalpark.

En taggad Calle som precis nått till Slåtterdalsskrevan i Skuleskogens Nationalpark.

Det är lätt att tänka på pyramider när någon nämner Unescos världsarvslista, men visste du att vi har 15 världsarv här i Sverige? Världsarven är utvalda för att de anses vara så värdefulla att de är en angelägenhet för hela mänskligheten. I Sverige är dessa allt från unik natur i Höga Kusten och Laponia till kulturminnen som Grimetons Radiostation och Hansestaden i Visby. Hela listan och mer information hittar du på Unescos hemsida.


Besök hemsökta platser

processed_2020-05-01 12.41.11 1.jpg

Jag vågar påstå att det finns sägner och legender om hemsökta platser i hela Sverige. Allt från övergivna hus, till slott, tjärnar och andra ställen ute i naturen. Om du är sugen på ett riktigt äventyr så kanske du ska våga dig på att besöka några av dem som finns i din hemkommun. Den riktigt modige - eller galne, parkerar vanen i närheten och ser om det blir någon sömn.


Google maps och Hitta.se

Vi, och kanske speciellt Calle brukar använda diverse karttjänster för att hitta spännande och vackra platser att fricampa på. Även om vi tänker att vi har koll på vårt närområde så kan det vara spännande att ta en ordentlig titt på det från ovan! Kanske hittar du ett nytt område som du är sugen på att besöka. Om du har oturen att du inte kan resa alls är Google streetview också ett väldigt bra substitut. Du bara tar den lilla orangea figuren i handen och släpper ner var som helst i världen, sen kan du gå runt på gatorna i Hongkong, Kampala eller varför inte Visby?


Klättra utomhus

burningvanvanlifesverige

Du kanske inte trodde det, men klättring är faktiskt en sport som passar både den höjdrädda och den mer högtflygande äventyraren. Det finns nämligen flera typer av klättring! Vi har sysslat allra mest med bouldering, vilket innebär att du klättrar på relativt låg höjd och försöker “lösa ett problem” genom att använda förutbestämd sprickor och utbuktningar som grepp. Den här typen av klättring kräver egentligen ingen speciell utrustning, även om det är bra att ha en crashpad att ramla på, krita och ett par klätterskor för att få bättre grepp. “Problemen” är skapade av klättrare före dig och finns otroligt nog runt i hela Sverige. Några områden går att finna på den internationella sidan 27crags, men annars är vårt tips att försöka få kontakt med ditt lokala klättercommunity via facebook eller eventuella lokala klättergym. Google är din vän! Men det går ju faktiskt också att bara gå ut i skogen och försöka klättra upp på närmaste stenblock, huvudsaken är att du har kul!


Lär dig skejta

Danne skatear på verkstadsparkeringen i Tyskland när bilen Momo fick problem under Europaresean. Foto: Anna Ringman @the.horizon.is.calling

Danne skejtar på verkstadsparkeringen i Tyskland när bilen Momo fick problem under Europaresean. Foto: Anna Ringman @the.horizon.is.calling

Här snackar vi om ett nöje som går att göra väldigt lokalt och som du kan spendera hela sommaren med om du skulle ha lust! Du kan komma över en okej nybörjarskateboard för bara någon hundring och det finns hundratals skateparker runt om i Sverige, det lättaste är bara att googla för att hitta någon som är nära dig. Och egentligen räcker det med en snutt asfalt för att nöta balansen och kickarna! Är inte skateboard lockande finns det ju även longboard - kanske världen härligaste och coolaste sätt att ta sig fram om du frågar mig! Fick en longboard av Calle i födelsedagspresent för några år sen som jag tyvärr inte har lärt mig att behärska än, men i sommar då jäklar! Men obs - Glöm inte hjälm och skydd!


Hyr en kanot, kajak eller SUP

processed_2020-05-01 03.09.00 1.jpg

Enligt SMHI har Sverige över 100 000 sjöar (som är större än 1 ha), vilket gör Sverige till ett fantastiskt ställe att prova på olika vattensporter. Om du har tröttnat på att bada kanske det är dags att ta klivet upp över vattenytan - varför inte hyra en kanot, kajak eller en Stand Up Paddle board? Med det senare är dock risken rätt överhängande att du hamnar i vattnet igen! Det finns otroligt många uthyrare så det är bara att söka efter en i ditt område.


Din lokala turistbyrå

“Men jag veeet ju inte vad jag är sugen på…!” Om du inte gick igång på någon av tipsen här ovan men ändå är taggad på att hitta någonting, kan vi varmt rekommendera att kontakta din lokala turistbyrå. De är experter på just ditt område och har ju för sjutton som jobb att inspirera människor till att upptäcka saker däromkring. En fantastisk resurs! Om du vill kan du utgå från Visit Sweden som är Sveriges officiella hemsida för turism och reseinformation och klicka dig vidare till din region därifrån.

 

Har du något bra tips som också borde komma med på listan? Då får du gärna skicka det till info@vanlifesverige.se.



Föregående
Föregående

Fricamping - reglerna du behöver ha koll på!

Nästa
Nästa

Först vid en olycka - gör så här