Del 2: "Bygg vanen du har råd med" - Budgeten

Malin spräckte sin budget redan när hon köpte vanen, medan Linnea lyckades köpa en för hälften så mycket som hon hade räknat med. Att skapa en budget för sitt vanbygge kan vara svårt om du aldrig byggt en van förut, därför delar vi i detta avsnitt med oss av alla våra bästa tips och mest värdefulla varningar. Lyssna i din poddapp eller direkt i spelaren här ovan!


TOPP 3 DYRASTE INKÖPEN
i Vanlife Sverige-panelens vanbyggen:

ELEN

Batteri, solpaneler, sladdar, inverter - listan kan göras lång. Men hur mycket din el kostar beror givetvis på vilken nivå du väljer att lägga dig på. För Malin som bor i sin van på heltid och dessutom har hund, har elkrävande saker som värme och fläktar stått högt upp på priolistan. Linnea använder sin van som ett rullande kontor de dagar som hon inte behöver vara inne på jobbet och därför har hon lagt stor vikt vid solpanelerna och en ordentlig solcellsregulator. En otippad kostnad som bland annat Kristoffer-Robin tar upp, är hur mycket sladdarna kostar, som du dessutom behöver i metervis.
(Vi kommer att prata mycket mer om el i avsnitt 7 av den är serien som släpps den 17 augusti.)

ISOLERINGEN

Linnea valde att isolera hela sin van med Armaflex och på vissa ställen även dubbla lager, för att verkligen kunna vara ute under alla årstider. Det mina vänner, var inte gratis! Du måste inte lägga så mycket pengar på din isolering, men tänk några varv extra så att du inte ångrar dig sen när vanen är klar. (Vilka isoleringsalternativ som finns och för och nackdelar med dem, pratar vi mer om i avsnittet om isolering som släpps den 10 augusti.)

SMÅSAKERNA SOM BEHÖVS I MÄNGDER

Det är lätt att komma ihåg kylskåp, batterier och andra stora grejer i budgeten, eftersom de antagligen känns både roligt och viktigt. Men det är lätt att glömma att det går åt mängder med skruvar, kabelskor, sandpapper och andra smågrejer som ser ut att vara små kostnader var för sig - men som snabbt bygger upp till stora hål i plånboken. Linneas mest otippade utgift var mängden borrar som hon var tvungen att köpa, eftersom hon lyckades bryta av så många på vägen. Alltså - Se till att ta höjd även för de små grejerna i din budget!

Bonus: DÅLIGT PLANERANDE

När du aldrig har byggt en van förut är det givetvis svårt att planera varje steg, om du är det minsta som oss i panelen så gör du antagligen en sak i taget och funderar därefter på vad nästa steg blir. Då kommer du med största sannolikhet råka ut för följande scenario: Du ska sätta in takluckan och kanske ett fönster och köper därför en tub Sikaflex 591. Hela tuben går inte åt. Några veckor senare har du äntligen bestämt dig för var kylskåpet eller värmaren ska sitta och där behövs mer ventilation. Problemet är bara att tuben som nu skulle sitta väl till pass har hunnit härda och du har inget annat val än att köpa en till… Det kan gälla allt från lim till färg och tätningsmassa.


TOPP 5 BÄSTA SPARTIPSEN

PLANERA

…Med det sagt, planera! Till vilka delar av bygget behöver du tätningsmassa? Kan du göra dem alla under samma helg? Genom att planera dina inköp slipper du också betala extra soppapengar varje gång du måste åka till affären för att du har glömt att köpa maskeringstejp, borrar i rätt storlek, penslar, eller vad det nu är.

DELA MED ANDRA

Om det är svårt eller kanske inte ens möjligt, så kan ett annat väldigt trevligt alternativ vara att bygga tillsammans med andra. På så vis kan ni dela på inköpskostnaderna och på de material som riskerar att torka ihop. Ni kan också köpa större förpackningar som med största sannolikhet är billigare, men svåra att ta slut på helt själv.

KÖP BEGAGNAT

Det kanske känns motigt för att du vill ha dina saker nu, nu, nu! Men genom att handla saker second hand på till exempel Blocket, Tradera, Marketplace eller din lokala loppis, gör du både en insats för miljön och för din plånbok. Lägg en bevakning på det du söker, sätt på notiser på “Stora säljtråden - Prylar” i Vanlife Sverige-gruppen, eller googla fram din närmaste husvagnskrot och leta hos dem. Har du dessutom planerat ordentligt och slipper stressa, så har du alla förutsättningar att hitta det du behöver begagnat.

BESÖK SPILLBITSHÖRNAN

Många byggvaruhandlar och tygaffärer har särskilda platser där de samlar allt spill som blivit över efter andra kunders inköp. Dessa säljs billigare men det är oftast inget fel på dem, mer än att de kommer i mindre bitar. Eller så är det just det det är: Linnea köpte sin bänkskiva superbilligt på Ikeas fyndhörna, där den var nedsatt eftersom den var trasig i ena hörnet. Men eftersom den skulle anpassas till måtten i hennes van så kunde hon helt såga bort den skadade biten och sparade på så vis in en rejäl slant.

HYR

Det går att bygga en hel van enbart med en sticksåg och en skruvdragare - fråga Malin! Men om du känner att det hade suttit fint med lite andra verktyg, som du dock inte redan äger, så är vårt bästa tips att låna eller hyra dem! Absolut, många verktyg finns att köpa relativt billigt, men kommer du att använda dem igen? Har du plats för dem? Och är det rimligt att vi alla ska äga en varsin maskinpark?

Bonus: ÄR DET VÄRT DET?

När Malin byggde sin van så hittade hon svarta skruvar som hon tyckte gjorde sig sjukt bra i kontrast till den nakna plywooden. De var mycket dyrare än de vanliga skruvarna, men vad gör en inte för att få en snygg van, eller hur? Problemet var bara att det inte tog många månader innan hon tröttnade på plywood-loocken. Tanken om att dra ut eller maskera skruvarna fanns, men vem orkar egentligen det? Inte Malin i alla fall! Istället målade hon över alltihop och pengarna som lagts på dessa skruvar kändes nu inte riktigt lika värda…


Sugen på att höra hela säsongen nu på en gång? Om du blir Patreon kan du lyssna på alla avsnitt redan idag! Då får du dessutom tillgång till vår exklusiva facebookgrupp Vanlife Sverige-Patreons. Gå in på patreon.com/vanlifesverige och läs mer, eller signa upp dig direkt!

Tack för att du lyssnar!


Föregående
Föregående

Del 3: "Tappa inte hoppet" - Rostfix & underarbete

Nästa
Nästa

Del 1: Ny serie om att bygga van! - Hej panelen!